Ziek
Ben je ziek en kun je niet naar school? Dan moet één van je ouders of verzorgers dit op de eerste dag van je ziek zijn te melden tussen 07.45 en 08.30 uur. Indien je de volgende dagen nog steeds ziek bent, moet er elke dag contact zijn met de school over je afwezigheid.
Telefoon: 010-2957212 of e-mail: verzuim@einsteinlyceum.nl
Ga je ziek naar huis?
Dan meld je je af bij de Receptie. Voordat je naar huis mag, wordt er contact opgenomen met je ouders of verzorgers. Pas als zij toestemming geven, mag je naar huis.
Naar de dokter, de tandarts of het ziekenhuis
Bezoeken aan een dokter, tandarts of een ziekenhuis moet zo veel mogelijk buiten de lestijden. Is dit niet mogelijk dan moet de afwezigheid minstens twee dagen vooraf met inzage van de afspraak worden gemeld bij de receptie.
Ongeoorloofd verzuim
De school houdt zich aan de voorgeschreven regels van de leerplichtambtenaar. Ongeoorloofd verzuim ontstaat als de verzuimmelding achteraf wordt gedaan (b.v. als je een dag ziek bent en de melding komt pas aan het einde van de dag of een dag later).
Vrijstelling van lichamelijke opvoeding
Kun je om medische redenen niet meedoen aan de lessen lichamelijke opvoeding (gym)? Dan moeten je ouders of verzorgers schriftelijk een verzoek indienen bij de afdelingsleider voor vrijstelling van de gymles.
Verlof voor oriëntatie vervolgstudie
Leerlingen kunnen verlof krijgen om zich te oriënteren of te verdiepen in een vervolgopleiding. De leerling kan bijvoorbeeld een open dag bezoeken of een dag(deel) gaan proefstuderen. De leerling dient dan uiterlijk een week van tevoren contact
op te nemen met de decaan om het verzoek in te dienen en te motiveren. Dit kan gedaan worden in een persoonlijk gesprek of door middel van een e-mail. De decaan beoordeelt het verzoek en zal aan de leerling laten weten of het verzoek ingewilligd wordt. Een havo- of vwo-leerling meldt zich daarna zelf aan. Voor een mavoleerling doet de decaan dit. Indien
zo’n dag samenvalt met een schoolexamen, dan gaat het schoolexamen voor en kan er geen verlof worden gegeven. Dit geldt ook voor de studiekeuzecheck. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het inhalen van gemiste stof. Na afloop verwerkt de leerling de ervaring in zijn portfolio.
Extra verlof aanvragen buiten de schoolvakanties
Extra verlof moet ten minste tien schooldagen van tevoren, schriftelijk, worden aangevraagd bij de directeur (via het formulier aanvraag extra verlof). De school werkt met het Rotterdamse verzuimprotocol. Extra verlof buiten de schoolvakanties kan alleen in bijzondere gevallen. Wat precies onder bijzondere gevallen valt, staat vermeld in de leerplichtwet onder ‘gewichtige omstandigheden’. Bij een verlofaanvraag die langer dan twee dagen duurt, neemt de directeur contact op met de leerplichtambtenaar. Wordt er voor meer dan 10 dagen extra verlof aangevraagd, dan moet de directeur de beslissing overlaten aan de leerplichtambtenaar. Aanvragen van extra verlof wordt aangevraagd via het formulier ‘aanvraag extra verlof’. Dit formulier is verkrijgbaar bij de receptie en via de website bij documenten. De aanvraag moet worden voorgelegd aan de afdelingscoördinator. Alle
aanvragen worden in het leerlingendossier bewaard en indien nodig overlegd aan inspectie en leerplicht.
Verlof voor religieuze feestdagen
Verlof voor religieuze feestdagen moet minimaal twee dagen van tevoren bij de school worden gemeld. De school volgt de regels rondom verzuim, zoals in het verzuimprotocol van de leerplicht beschreven staat. De aard van sommige religieuze feestdagen sluit schoolbezoek uit, omdat de viering ervan wordt beschouwd als vervulling van de plichten die bij de godsdienst horen. Vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten stellen samen met de gemeente Rotterdam ieder jaar vast om welke dagen het gaat. Hiervan wordt de ‘Religieuze feestdagenkalender’ gemaakt. Voor de in de kalender opgenomen dagen geldt dat leerlingen thuis mogen blijven.